Project Spotlight - Whole Home Renovation in Woburn, MA

December 13, 2018

Project Spotlight - Whole Home Renovation in Woburn, MA

 

When we first met with our clients at their home in Woburn, we knew immediately that this transformation would be memorable. Their split level home had the typical set-up; kitchen at the top of the stairs, walls separating the living and dining areas off to the right, then hallway to the left with 3 bedrooms and a bathroom. Overall, the home hadn't seen many updates and felt a little too worn-in. With a toddler, and a new baby on the way, the family was looking for their home to have an open-concept living/dining/kitchen area where they could entertain while keeping eyes on their little ones.

 

What made this home unique was the addition on the back left part of the home. On a prior renovation, they added another 2 bedrooms, bathroom, and a sunroom where previously would have been a deck off the back of the dining room. This sunroom area became a perfect place to design an extension of the kitchen, adding a coffee bar, and wet bar area. This room leads out to the large multi-level deck outside, so it is the perfect location to brew up a latte or shake up a margarita before joining your friends outside. 

 

(Kitchen on left side of photo, sunroom on right)

 

 As we demoed the entire first floor of this home, we could see how much bigger it felt once those kitchen walls came down.  We added a new LVL beam to hold up the ceiling between kitchen and living room, ensuring the structure kept its integrity, while allowing a completely open-concept space to emerge. 

 

New hardwood flooring and paint from top to bottom throughout the entire first floor will freshen up the home and carry it through the next 10 years or more. The dark stain on the floor helps to ground the beautiful white cabinetry in the kitchen, creating a nice balance of rustic and contemporary styles. Our clients chose a few spaces to incorporate the rustic design elements, on the back of the island cabinets, and choosing a sliding barn door for the main hallway closet. These items add a lot of personality, but are subtle enough to blend with the overall classic style choices of the home. 

 

The family wanted the space to have a good flow and be super functional, so we added in features like a pot-filler over the stove, roll-out shelves in the pantry, spice rack and tray pull-outs, and under-cabinet lighting. Adding these features really help to define how you will use your kitchen, keeping things organized. 

 

The overall effect of this renovation was taking the main level of this home from feeling dark and heavy to bright, airy, and welcoming. Changing out all the trim, baseboard, and doors from dark stain to white on its own has a great effect if you're looking for a relatively inexpensive upgrade to create that brightness. 

For more information on this renovation project, and how you can transform your home, get in contact with our team today!

We're booking renovation projects for 2019 already, so let us know how we can help you plan! 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Recent Posts

January 2, 2019

Please reload

Archive

Please reload

Tags